Ερ:
ΠΟΙΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΑΛΑΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ ΣΕ ΣΩΣΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Απ:

Είναι σημαντικό να διατηρούμε τα κρασιά μας για όσα χρόνια εισηγείται ο οινοποιός. Τα καλά κρασιά μπορούν να εξελιχθούν ικανοποιητικά μόνο όταν παλαιώνουν σε συνθήκες μιας φυσικής κάβας. Παλαιώνοντας το κρασί μέσα σε ιδανικές συνθήκες, θα φέρει στο τέλος την επιβράβευση στον οινόφιλο, μέσω της γευστικής απόλαυσης.

Ερ:
ΑΡΩΜΑΤΑ, ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΓΕΥΣΗ
Απ:

Η φύλαξη κρασιών, σε χώρους όπου οι θερμοκρασίες ξεπερνούν περίπου τους 20°C, έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί σταδιακά ζημιά στην ποιότητα τους αφού επιδρά αρνητικά στα αρώματα, στο χρώμα και στη γεύση

Ερ:
ΟΞΕΙΔΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ
Απ:

Όταν η θερμοκρασία του μπουκαλιού αυξομειώνεται το κρασί διαστέλλεται (άνοδος θερμοκρασίας) και πιέζει τον φελλό προς τα έξω. Όταν συστέλλεται (πτώση θερμοκρασίας) ο φελλός αναρροφάται προς το εσωτερικό. Η συνεχής αυξομείωση χαλαρώνει σταδιακά τον φελλό, επιτρέποντας στο οξυγόνο να εισέλθει στο μπουκάλι, να διαλυθεί στο κρασί και να το οξειδώσει.

Ερ:
ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ
Απ:

Το κρασί είναι ευαίσθητο σε πολλούς εξωγενείς παράγοντες, όπως την υγρασία, τη θερμοκρασία, το φως (UV κατά κύριο λόγο) και τις οσμές. Πρέπει να αποθηκεύεται μόνο του και σε κατάλληλες συνθήκες ώστε να παλαιώσει και να φτάσει στο ανώτερο σημείο της γευστικής τελειότητας

Ερ:
ΑΣΦΑΛΗ ΦΥΛΑΞΗ ΚΡΑΣΙΩΝ
Απ:

Αν δεν υπάρχει φυσικός χώρος στον οποίο να επικρατούν οι πιο πάνω συνθήκες, ο μόνος ασφαλής χώρος για φύλαξη κρασιών είναι τα κλιματιζόμενα κελάρια ή τα ειδικά ψυγεία, νοουμένου ότι αυτά έχουν κατασκευαστεί με σκοπό την ασφαλή φύλαξη κρασιών

Ερ:
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
Απ:

Η φύλαξη κρασιών κάτω από σκάλες και σε ντουλάπια όπου, ειδικά σε γεωγραφικες περιοχές που μπορεί να επικρατήσουν ψηλές θερμοκρασίες, είναι συνταγή για σίγουρη ζημιά στα κρασιά.

Ερ:
ΠΟΣΟ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ
Απ:

Η θερμοκρασία σερβιρίσματος επηρεάζει την αντίληψη μας για τη γεύση και τα αρώματα του κρασιού. Οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τη στυφίλα των τανινών, τονίζουν ευχάριστα την οξύτητα αλλά ελαττώνουν τα αρώματα και την γλυκάδα. Οι πιο ψηλές θερμοκρασίες μειώνουν τη στυφίλα, τονίζουν την γλυκάδα, δίνουν μια δυσάρεστη αίσθηση στην οξύτητα αλλά απελευθερώνουν το σύνολο των αρωμάτων. Η ικανότητα μας να διακρίνουμε αρώματα εκμηδενίζεται όταν η θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι κάτω από 8°C.

Ερ:
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΚΡΑΣΙΑ
Απ:

Έτσι, τα λευκά κρασιά επειδή έχουν αυξημένη οξύτητα (είναι πιο ξινά) και περιέχουν λίγες ή καθόλου τανίνες πίνονται πιο ευχάριστα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, προτιμότερο μεταξύ 10° C και 14° C.

Ερ:
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΡΑΣΙΑ
Απ:

Επειδή τα κόκκινα περιέχουν τανίνες και είναι λιγότερο ξινά λόγω χαμηλής οξύτητας, σερβίρονται σε πιο ψηλές θερμοκρασίες μεταξύ 14° έως 18° C.

Ερ:
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΦΡΩΔΗ ΚΡΑΣΙΑ
Απ:

Λόγω του διοξειδίου του άνθρακα που περιέχεται στα αφρώδη, αυτά σερβίρονται σε χαμηλές θερμοκρασίες Λόγω του διοξειδίου του άνθρακα που περιέχεται στα αφρώδη, αυτά σερβίρονται σε χαμηλές θερμοκρασίες όπου το αέριο ελευθερώνεται πιο αργά και σε μικρές ποσότητες. Επίσης στις ψηλότερες θερμοκρασίες η ξινή γεύση του αερίου δεν είναι ευχάριστη.

Ερ:
ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ
Απ:

6° C - 8° C Αφρώδη, Σαμπάνιες, 8° C - 10° C Ελαφριά λευκά, 9° C - 11° C Παλαιωμένα λευκά, με σώμα, 10° C -12° C Ροζέ, 12° C -14° C Κόκκινα ελαφριά, 14° C -16° C Κόκκινα με σώμα και τανίνες, 16° C -18° C Κόκκινα παλαιωμένα

Ερ:
ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΚΡΑΣΙΟΥ
Απ:

Θερμοκρασία 12oC-14oC Σχετική υγρασία 70-85%